Ton van den Born

Wie ben ik? - Blog - Foto's - Boeken

---

Wie ben ik?Ik ben journalist, of misschien beter, redacteur. Schrijven heeft me altijd getrokken en ik was ook al vroeg een enthousiaste lezer. Na het vwo leek me dat Universiteit Wageningen kansen bood. Ik studeerde er in 1986 af. Hoofdvak cultuurtechniek en bijvakken sociologie, wijsbegeerte en politieke geografie.

 Hoogtepunt in de studie was een stage in Spanje. Later deed ik een opleiding tolk-vertaler Spaans. In 1993–1994 volgde ik een opleiding Journalistiek voor Academici aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ik heb cursussen fotografie gedaan (in Amsterdam), filosofie (in Zeist en Leusden) en Italiaans (verschillende plaatsen in Italië). Brede belangstelling, veel met taal, schrijft en fotografeert graag: dat zou een ultrakorte samenvatting kunnen zijn.

 Ik begon in 1988 bij IPC Groene Ruimte (Arnhem). Via Stoas (Wageningen) kwam ik een paar jaar later bij Aequor, een fijne werkgever. Ik heb er bijvoorbeeld een personeelsblad opgezet (en volgeschreven). In augustus 1994 werd ik gedetacheerd bij het vakblad groen onderwijs. Aanvankelijk als redacteur en later als plaatsvervangend hoofdredacteur. Ik interviewde docenten, wetenschappers, politici en veel leerlingen en studenten van vmbo, mbo en hbo. Erg leuk! En ik maakte foto's.

Andere stappen in de journalistiek waren het vriendenbulletin van Introdans (interviews met dansers en choreografen). In het magazine Kies Kleur in Groen schreef ik over sociale veiligheid en diversiteit. Nu schrijf ik voor De Gelderlander, Groenpact, Continuüm en Transgenderinfo.nl. Ik doe soms redactiewerk voor een hogeschool, voor La casa de la Alegría en het Digitaalhuis Wageningen. Ik zoek meer leuke freelance opdrachten. Ik schrijf behalve over regionieuws of onderwijs ook graag over genderdiversiteit, boeken, dans en muziek.

Mijn cv staat hier. Lees ook mijn blog (vastgeroeste meningen). Zie je mogelijkheden voor redactionele inzet, mail me dan.


Wat vind ik mooi?

Muziek: Sjostakovitsj, Björk, Tori Amos, Mompou, Anohni, Beyoncé, Ravel, Janine Jansen, Eefje de Visser

Schrijvers: Rebecca Solnit, Alice Munro, Hannah Arendt, Javier Marías, Anna Woltz, J.M. Coetzee, Yuval Noah Harari, Friedrich Nietzsche, Almudena Grandes, Michel Foucault, Donna Tartt, Siri Hustvedt, Virginia Woolf, George Eliot, Olga Tokarczuk

Films: Boyhood, Timbuktu, The Square, On body and soul, The favourite, For Sama, Woman, And then we danced, Portrait de la jeune fille en fue, La dentelliere, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, Beanpole, The Danish girl, Billy Elliot, Lazzarro Felice

Voor boeken, kijk hier.


Vaak gestelde vragen / Frequently asked questions / Preguntas frecuentes

 

Contact

tonvandenborn24@hotmail.com
+31 6 25298831