De hemel van Belinda

Leestijd: 6 minuten

In ‘De hemel van Belinda’ wilde ik iets met ‘verleiding’. Hoe werkt dat? Hoe kruipt het in je?
Ik wil nog steeds wel iets met verleiding, het zusje van verlangen. Ik denk aan de verleiding van sociale media en smartphone, de commercie, lekker eten, verslaving, en aan de noodzaak van verleiding, want zonder verleiding is het voortbestaan van de soorten wellicht niet zeker. Maar ook het ongeluk van de verleiding: zoals Pandora die de doos opent en zeven zonden laat ontsnappen.
Het verhaal doet denken aan ‘Peachez, een romance’ van Ilja Leonard Pfeijffer, waarin een wat wereldvreemde wetenschapper reageert op een phishing mail, maar ik heb geprobeerd mijn eigen verhaal te maken. Ik heb het geschreven voor de Schrijverskring in Wageningen, een groepje enthousiastelingen die hun probeersels met elkaar bespreken.

De hemel van Belinda

“Wat lief van je”, schreef hij. “Dank je voor je lieve compliment. Ja, iedereen vindt dat ik er jonger uitzie dan ik ben.” Maar ergens kriebelde het, een gedachte die hij snel wegduwde. ‘Hoe kan ze dat nu zien op de vage foto die ik op mijn datingprofiel heb gezet?’ Zijn bedenkingen had ze weggewoven. ‘Nee, ik zie het wel. Je mag er echt zijn!’

Een paar dagen geleden, na een opmerking van een collega op het onderzoeksinstituut of hij niet af en toe naar een relatie hunkerde, had hij eens rondgekeken op internet. Blijkbaar waren er veel vrouwen op zoek. Aantrekkelijke vrouwen die soms niet eens zo ver weg woonden. Zoals HoneyCamilla, 30 jaar, ruim 1,75 meter, single, cupmaat B en hbo-opgeleid. JoyLady, HetePoes, MusicFannn. Maar na lang dubben had hij een ‘flirt’ aan ‘Verwennen’ gestuurd en direct erna een berichtje. Ze was niet een van die vrouwen die op ‘fijnedates.nl’ borsten toonde, een hand in een slipje schoof of haar tong tegen haar tanden krulde. Haar profielfoto toonde een lief gezichtje, lang glanzend haar en grote ogen.

Binnen twintig minuten reageerde ze. “Wie ben je?” schreef ze. “Wat zoek je in een vrouw?” Hij schrok van de snelle reactie. Was het zo gemakkelijk? En over haar vragen moest hij lang nadenken. “Iemand met wie ik kan praten”, bedacht hij. En “een prinses, iemand die ik ook een beetje op een voetstuk kan plaatsen”. “Ik wil goed verwend worden”, had ze immers geschreven op haar profiel. Hij aarzelde: wat bedoelde ze dan, wat als hem dat niet lukte?

Hij deelde zijn zorgen met haar, maar ze had er alle vertrouwen in. Kunnen we niet gewoon mailen, vroeg hij. Nee, reageerde ze, nog niet. “Ik ben een beetje ouderwets, eerst hier gezellig kletsen. Niet dan?” Oké, stemde hij in, natuurlijk. Ook al kostte elk berichtje hem een paar euro. Hij begreep wel dat ze liever voorzichtig was. Met alle meldingen over misbruik van macht in het #metoo-tijdperk.

Heel geleidelijk gaf ze meer informatie. “Ik heet Belinda en ik leid een kapsalon, leuk werk. Ja, vreselijk druk!” Goh, dacht hij. Knap dat ze steeds binnen een kwartier op mijn berichtjes reageert, daar in die drukke kapsalon. “Het is een kapsalon voor vrouwen, maar mannen zijn ook welkom”, schreef ze. Hij plukte aan zijn haar.

“We kunnen elkaar misschien heel veel seks geven”, schreef ze, “logisch toch dat ik dan eerst wil kletsen.” Daar schrok hij opnieuw van. ‘Is dat wel wat ik zoek, veel seks?’ “Ja, zo’n prinses ben ik wel’, vervolgde ze. ‘Waag het niet met lege handen te komen. Ik ben echt een verwende vrouw. En als je cadeautjes me niet bevallen, zal je dat merken.” Oef, streng. Maar ze sloot af met ‘lieverd’ en twee kruisjes.

Gevleid wilde hij direct reageren, maar een nieuw berichtje kostte hem nieuwe euro’s. Tja, dacht hij, dat moet dan maar. Hij probeerde haar te googlen: kapsalon – Belinda – de plaats waar ze woonde. Niets. Een paar kapsalons, maar geen Belinda. Misschien is ze echt een beetje ouderwets, bedacht hij.

Zijn volgende berichtje kostte hem wat tijd. Het was druk op het instituut waar hij onderzoek deed naar gevolgen van klimaatverandering. Nieuwe ontwikkelingen over zeespiegelstijging die in uitgebreide artikelen werden beschreven en die zijn onderzoek een andere wending konden geven. Hij was een kritisch lezer en vroeg zich steeds af, wat is het belang van degene die deze resultaten deelt? Willen ze gewoon goed voor de dag komen, meer geld voor hun onderzoek losmaken of zijn ze werkelijk betrouwbaar? Is hun onderzoek echt een stap verder, iets waar we rekening mee moeten houden, of een poging om te scoren? Je struikelde in de wetenschappelijke wereld soms over ego’s, misvattingen, verdraaiingen, belangen en gekwetste trots.

Belinda was een rustige haven. Iemand bij wie hij zijn zorgen over zijn werk kon delen en ze zou begrijpend en lief reageren. Zijn mail waarschuwde dat er een berichtje was in de inbox op de site. Daar vond hij behalve een nog onbeantwoord berichtje van haar een melding van ‘eenopenvraag’. Met een prachtige foto van een jonge vrouw. Veel te jong voor hem, maar ze schreef dat ze zijn (vage) foto had gezien en hoopte dat ze elkaar zouden vinden. Misschien was de persoon die beide berichtjes schreef, die van ‘Belinda’ en ‘Eenopenvraag’ wel dezelfde, bedacht hij een paar weken later. Zijn ogen gingen langzaam open, dit was echt te mooi.

Pandora’s box (wikimedia commons)

Chatoperator op een datingsite is een betaald beroep, zo begreep hij later. Slecht betaald weliswaar, maar er zijn vrouwen die thuis berichtjes typen om mannen aan de chatbox te binden. Of vrouwen, iedereen die er een berichtje plaatst. Ze gaan in gesprek en stellen voortdurend vragen. Genoeg mannen die willen geloven dat ze echt met een vrouw praten met wie ze een relatie kunnen opbouwen. Soms willen die mannen slechts contact met iemand. Maar in werkelijkheid worden ze misleid, praten ze met verschillende personen en zal er nooit een echte date komen. Never!

De markt van verleiding en bedrog bestaat niet alleen in de liefde en de seks, maar die markt is veel groter, bedacht hij. Die gedachte was welkom, want dat verleiding zo’n fenomeen is, was ergens ook een soort van excuus naar zichzelf. Als consumenten worden we allemaal gemanipuleerd. Mooie plekken waar je in wilt zijn of wonen, sfeerfoto’s die je beloven dat je gezelligheid kunt creëren of ‘10 dingen die je leven beter maken.’ Je wordt persoonlijk aangesproken: ‘Hi Linda, Hallo Harry, Dag Debra, jij krijgt korting omdat je zo’n fijne klant bent!’ In de supermarkt word je verleid om zo lang mogelijk te blijven (gratis koffie) en zoveel mogelijk te kopen (hamsterweken, kassakoopjes).

Soms gaan we dan compleet tegen onze voornemens en principes in. Stem je misschien toch op de partij die je onmogelijke beloftes doet. Koop je dingen die je, besef je een dag later, nooit gaat gebruiken. Maar ja, deze korting was alleen voor jou! Misschien probeer je je keuze rationeel te motiveren, alle voor- en nadelen op een rijtje, maar vooral emotie telt. Maakt niet uit of je naar de Zalando gaat, aan een goed doel geeft, een cliffhanger in een tv-programma of een website die je fijne dates belooft. ‘Don’t forget to treat yourself’, leest hij op een bord bij een beddenwinkel. Verwen jezelf eens, want deze matras belooft je de mooiste dromen.

De beste remedie tegen al die valse verleidingen is vriendschap, had hij gelezen. Maar voor vriendschap had hij weinig tijd in zijn drukke werk. De computer was er altijd. Het geduldige internet was zijn beste vriend. Altijd beschikbaar en voldoende mensen op sociale media die reageerden op zijn posts. En dan Belinda, die, zo leek het, nooit te moe was voor een berichtje.

Het werkt zo subtiel, realiseerde hij zich. Op het moment dat je kiest, maak je voor jezelf een compleet verhaal. De mooiste toekomstdromen nestelen zich in je hoofd. Een strak pak of een prachtige jurk, en iedereen kijkt naar je. Een reisgids belooft je authentieke ontmoetingen, zonovergoten stranden, witte kerkjes en de vakantie van je dromen. Je ziet je al lopen daar. Of, je hebt straks inderdaad een date met die verleidelijke vrouw die je op de foto toelacht. Ze kust je lief, complimenteert je en is blij met jouw aandacht en het cadeautje dat je met zorg hebt uitgezocht: prachtige zijden kousen die haar benen glans geven en haar gezicht doen stralen. Ze lacht naar jou, de zon schijnt, het leven wordt prachtig.

Al die dingen schoten door zijn hoofd. Hij was na dagen mailen wakker geworden uit een droom, wist hij nu. Maar toch, ergens in een hoekje van zijn gedachten zat Belinda nog. Hij checkte zijn mailbox en de site. Hij miste haar al. Was ze een schim of zou ze misschien toch bestaan? Was die mooie toekomst die hij zich met haar had voorgesteld vervlogen of was er nog een kansje? Oh, als ze hem nog een paar lieve woorden zou sturen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *